Posts

    Το όνομα της ιδεολογίας

    2017-05-05 06:13:13 +0000

    Η ιδεολογία είναι το πάν. Είναι το γιατί στις πράξεις σου. Είναι το ουσιαστικότερο κομμάτι του εαυτού σου. Είναι αυτό που σε κάνει διακριτό στην κοινωνία, περισσότερο από όλα τα άλλα βιολογικά σου χαρακτηριστικά.

    Για τους πιο πολλούς η έννοια της ιδεολογίας είναι κάτι το ασυνείδητο, καθορίζει το πώς αποφασίζουν και πράττουν χωρίς όμως να έχει ξεκάθαρη μορφή. Όταν τους ζητηθεί να την περιγράψουν θα χρειαστεί να πουν πολλά. Αν είναι φυσικά ειλικρινείς και τίμιοι με την περιγραφή τους. Είναι εύλογο να πούμε συνεπώς ότι ένας άνθρωπος πράττει χωρίς να ξέρει ουσιαστικά γιατί πράττει έτσι. Δεν μπορεί να μας περιγράψει στο σύνολό της τη πορεία της σκέψης του, γιατί ένα μέρος της αποτελεί χώρο του συναισθήματος του, χώρο στον οποίο ο ίδιος δεν έχει άμεση πρόσβαση.

    Για ανθρώπους που έχουν αφιερώσει χρόνο στη μελέτη της ιδεολογίας τους, ανθρώπους που έχουν καλλιεργήσει περισσότερο τις ικανότητες επικοινωνίας, το εν λόγω ερώτημα παραμένει δύσκολο. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα της ενδοσκόπησης τους θα είναι ποιο συγκεκριμένοι στα λόγια τους. Θα έχουν καταφέρει να συμπυκνώσουν τόσο τις σκέψεις τους, ώστε να είναι δυνατή η μελέτη τους από κάποιο τρίτο. Λογικό είναι ακόμα να θέσουν στο πόνημα αυτό και ένα τίτλο, κάτι το εγγενώς αφηρημένο αφού στην ουσία είναι ένα όνομα.

    Όλοι γεννιόμαστε τυπικά ανώνυμοι, κάποιος μπορεί να μας δώσει το όνομα “το ν-ωστό παιδί του Χ και της Υ”, αργότερα αυτό γίνεται κάτι πολύ μικρότερο “ο/η Ζ”. Φτιάχνεται μια σύμβαση ότι τα δύο παραπάνω είναι το ίδιο πράγμα. Μόνο το όνομα όμως δεν μας λέει τίποτα, είναι απλώς μια ακόμα τιμή της εξίσωσης που περιγράφει το γενεαλογικό μας δένδρο.

    Δυστυχώς μεγάλη μάζα της κοινωνίας δεν έχει το χρόνο και τις ικανότητες να φτάσει στην ουσία πίσω από τα ονόματα. Καταφέρνει να αντιλαμβάνεται τα θέματα από το περίγραμμά τους, εξισώνει τη μορφή της σκιάς με ένα πορτρέτο. Έτσι προκύπτουν λάθη αντίληψης και οι ιδεολογίες χάνουν την αξία τους, αφού δεν υπάρχει καθολικά ομοιόμορφη κατανόηση για το περιεχόμενό τους. Μερικές φορές ένα σκέτο όνομα δεν είναι απλώς ανεπαρκές αλλά ίσως ακόμα και επικίνδυνο.

    Πρέπει να ξεφύγουμε από τα ονόματα που ξεκινούν αγνά αλλά καταλήγουν συνθήματα, πρέπει να πάψουμε να αρκούμαστε στα συνθήματα, πρέπει να ανακαλύψουμε την ουσία.

    Ταμπέλες στους δρόμους

    2017-02-13 14:15:48 +0000

    Οι ταμπέλες είναι χρήσιμες, ειδικά όταν συνυπάρχουν με κάποια διασταύρωση. Χωρίς αυτές όλοι οι δρόμοι θα ήταν ίδιοι για τον ξένο στην πόλη. Και οι δρόμοι δεν έχουν σκέψη, στόμα ή φωνή για να μας δώσουν αυτοί να καταλάβουμε πού ξεκινούν και πού φτάνουν. Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε συζήτηση με το δρόμο θα ήταν πολύ χρησιμότερο βέβαια, όλο και κάτι περισσότερο θα μπορούσε να μας πει για τη διαδρομή μας από μια ταμπέλα που -εκ της φύσης της- πρέπει να είναι λιτή και περιεκτική. Πόσο άδικο είναι για το δρόμο να τον περιγράφουν μόνο δύο σειρές. Χάριν συντομίας αποσιωπούνται χιλιάδες άλλες σειρές που αναφέρονται στο δρόμο αυτό, ακόμα κι αν υπάρχουν διαβάτες που θα τις έβρισκαν άξιες ενδιαφέροντος.

    Δεν ξέρω αν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στις ταμπέλες των δρόμων ανά τον κόσμο, στο κάτω κάτω οι δρόμοι δεν έχουν ψυχή, δεν τους σκοτίζει ιδιαίτερα που το είναι τους συμπυκνώνεται σε 2 ελλιπέστατες γραμμές. Και οι ταξιδιώτες στην πλειοψηφία τους θέλουν μόνο αυτές τις δύο γραμμές για να τους χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, θα ήταν λάθος να τους κουράζουμε με την περίπλοκη διαδικασία να διαχωρίζουν τις λίγες χρήσιμες από τις πολλές άχρηστες πληροφορίες.

    Τι είναι η ουδετερότητα δικτύου;

    2017-01-17 19:23:37 +0000

    Η ουδετερότητα δικτύου είναι η βασική αρχή του διαδικτύου: θεμελιώνει το δικαίωμά μας να επικοινωνούμε ελεύθερα. Είναι η βάση για ένα ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο.

    Η ουδετερότητα δικτύου καθορίζει μία μορφή του διαδικτύου που επιτρέπει και διευκολύνει την ελευθερία του λόγου. Σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να υποστηρίζουν ένα ελεύθερο, ανοικτό δίκτυο - και δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις ως προς τις εφαρμογές ή το περιεχόμενο που διέρχονται μέσω του δικτύου τους. Όπως, για παράδειγμα, ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν μπορεί να ελέγχει ποιός θα σας πάρει τηλέφωνο και ακόμα ποιο σημαντικά τί θα σας πεί σε αυτό το τηλεφώνημα. Αντίστοιχα ένα γράμμα μπορεί να παραδοθεί σε οποιαδήποτε διεύθυνση και τα ταχυδρομεία δεν έχουν λόγο στο τι θα γράφει αυτό το γράμμα. Έτσι και ο τηλεπικοινωνιακός σας πάροχος δεν πρέπει να ασχολείται με το τί περιεχόμενο θα δείτε στο διαδίκτυο.

    Χωρίς την ουδετερότητα δικτύου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λωρίδες γρήγορης και αργής κυκλοφορίας. Για παράδειγμα θα ήταν σε θέση να μειώνουν την ταχύτητα ή και να αποκόπτουν τελείως την πρόσβαση σε περιεχόμενο ανταγωνιστών τους ή περιεχομένου που δεν συμφωνεί με τα πολιτικά ή άλλα πιστεύω τους. Θα μπορούσαν ακόμα να χρεώνουν προμήθεια στις διάφορες υπηρεσίες που διέρχονται από το δίκτυό τους μετατρέποντας τους πελάτες τους σε εμπορεύσιμο αγαθό. Για παράδειγμα μια ενημερωτική ιστοσελίδα θα έπρεπε να πληρώσει κάποιο τίμημα για να μπορούν οι πελάτες ενός συγκεκριμένου παρόχου να δουν τα άρθρα της.
    Η ουδετερότητα δικτύου είναι κρίσιμη για τις μικρές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται στο διαδίκτυο για να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα, να δημιουργήσουν αγορά, και να διαφημιστούν. Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό διαδίκτυο για δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ανταγωνισμό, καινοτομία.

    Η ύπαρξη της ουδετερότητας δικτύου μειώνει το κόστος εισόδου στην αγορά διασφαλίζοντας ότι το διαδίκτυο είναι ένα δίκαιο πεδίο όπου όλοι είναι ίσοι. Χάρη στην ουδετερότητα δικτύου υπάρχουν τόσες κερδοφόρες επιχειρήσεις μέσα στο διαδίκτυο. Μέσω αυτού βρίσκουν νέους πελάτες και παρουσιάζουν τα αγαθά τους, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους.

    Κανένας δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάσει αυτή την ανοικτή αγορά. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι εξ'ορισμού οι θεματοφύλακες του διαδικτύου, χωρίς την ουδετερότητα δικτύου θα προσπαθούσαν με κάθε ευκαιρία να προσπορίζονται κέρδη από την προνομιακή τους αυτή θέση.