Tο DRM (Digital Rights Managment-Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων) χρησιμοποιείται από τους εκδότες για να περιορίσουν το τί μπορείς να κάνεις με τα ebook σου. Το DRM περιορίζει τις συσκευές με τις οποίες να διαβάσεις ένα ebook και εμποδίζει τη μετατροπή ενός ebook σε άλλη μορφή.

Το DRM κάνει δυσκολότερη την αγορά και χρήση ebook. Μπορεί στην αρχή να μην συνειδητοποιείς τους περιορισμούς αυτούς, είναι όμως εκεί και αποτελούν μεγάλο πρόβλημα.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι DRM. Τα ebook που έχουν ένα τύπο δεν μπορούν να διαβαστούν σε συσκευές που υποστηρίζουν μόνο κάποιο άλλο τύπο, θα πρέπει να ξαναγοράσεις το βιβλίο αυτό με το σωστό τύπο (άν είναι διαθέσιμο). Ορισμένοι τύποι DRM απαιτούν οι συσκευές να είναι μόνιμα συνδεδεμένες με το διαδίκτυο για να μπορεί να διαβαστεί το βιβλίο.

Όταν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις άλλο τύπο ebook reader, ή αν ο πάροχος πάψει να υποστηρίζει το DRM που έχει κάποιο βιβλίο στην βιβλιοθήκη σου τότε πολύ πιθανά θα πάψεις να έχεις πρόσβαση στα βιβλία σου, τα οποία θα μείνουν κλειδωμένα. Αυτά έχουν συμβεί ήδη σε πολλούς ανθρώπους τόσο με ebook όσο και άλλα ψηφιακά πολυμέσα.

Συνεπώς για να μπορείς να διαβάζεις τα ebook σου τώρα και στο μέλλον, σε όποια συσκευή έχεις ή αποκτήσεις πρέπει να επιλέγεις ώς καταναλωτής να αγοράζεις ebook χωρίς DRM ή να είσαι σε θέση να το παρακάμψεις.

Το DRM υπάρχει για να περιορίσει (ανεπιτυχώς) την πειρατεία των βιβλίων. Τα βιβλία που αγοράζεις δεν πρέπει να ανεβαίνουν σε δημόσιες ιστοσελίδες, torrent κλπ με σκοπό το διαμοιρασμό. Οι συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες πρέπει να έχουν έσοδα ώστε να μπορούν ζήσουν και να παράγουν βιβλία για να διαβάσουμε. Μην γίνεις παράσιτο.