Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζεται μια συσκευή χρέωσης πιστωτικών καρτών προς τους σκοπούς φιλανθρωπικού έργου μή κερδοσκοπικών οργανώσεων, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη σε κάποιο δημόσιο χώρο, πιθανώς κάποιο εμπορικό κέντρο. Έξυπνα σχεδιασμένη με σκοπό την ενεργοποίηση του αλτρουιστικού αισθήματος του κοινού αποτελείται από δύο οθόνες τοποθετημένες δίπλα-δίπλα και μεταξύ τους μια συσκευή ανάγνωσης. Η κάθετη κίνηση της κάρτας για την σάρωση και χρέωσή της παρουσιάζεται σαν να κόβει αντί λεπίδας μία φέτα ψωμί ή τα δεσμά ενός κρατουμένου, χάρη σε κατάλληλα τοποθετημένα γραφικά στις δύο αυτές οθόνες.

Ακόμα κι αν είναι αυτό που πραγματικά λέει ότι είναι, αυτή η συσκευή παρουσιάζει σοβαρά κενά ασφαλείας καθώς η εγκατάσταση κακόβουλων παρασιτικών συστημάτων (skimmers) φαίνεται αρκετά εύκολη, ειδικά εξαιτίας του μεγάλου μήκους της ράγας σάρωσης και της χρήσης της μαγνητικής ταινίας, η οποία είναι εγγενώς λιγότερο ασφαλής από το chip-n-pin (EMV) που την έχει διαδεχθεί τεχνολογικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου απάτες, η χρήση δηλαδή παρασιτικών συσκευών (skimmers) σε συστήματα χρέωσης καρτών (POS) αποτελούν έναν πολύ ανεπτυγμένο τομέα, με ιστορία που ξεκινά από την δεκαετία του ΄80 και φτάνει μέχρι σήμερα.

Σε άλλη προσέγγιση, η κατασκευή ενός πανομοιότυπου κακόβουλου συστήματος είναι αρκετά εύκολη και το κέρδος από αυτή την δραστηριότητα επαρκές για να δικαιολογήσει μεγάλη οικονομική επένδυση στην κατασκευή του. Ένα τέτοιο σύστημα παραβιάζοντας τις υποσχέσεις του μπορεί είτε να χρεώνει το αναγραφόμενο ποσό (για την αποφυγή της γρήγορης αποκάλυψης της απάτης) είτε ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο ( γρήγορη απόδοση της επένδυσης) και να το μεταφέρει στα χέρια του θύτη. Ειδικά η χρήση της μαγνητικής ταινίας ανάλογα με την παλαιότητα της κάρτας μπορεί να επιτρέψει μέχρι και την κλωνοποίηση της, ώστε να πραγματοποιηθούν αγορές αγαθών σε φυσικά καταστήματα, χωρίς τη γνώση του κατόχου της. Το γεγονός ότι για την πραγματοποίηση της απάτης αυτής δεν χρειάζεται φυσική παρουσία του θύτη αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα τόσο από άποψη χρόνου, ένα άτομο μπορεί να "φυτέψει" ταυτοχρόνως παραπάνω από μία όμοιες απάτες σε γειτονικούς χώρους, όσο και από άποψη ασφαλείας, καθώς στο ενδεχόμενο της αποκάλυψης της απάτης η μόνη πιθανή ζημία είναι η κατάσχεση της συσκευής και όχι η σύλληψη του θύτη.

Συνεπώς άσχετα με το πόσο καλή ιδέα φαίνεται να είναι, ΜΗΝ περνάτε την κάρτα σας σε οποιαδήποτε εγκατάσταση βρίσκεται μόνη της, άνευ άλλης υπεύθυνης παρουσίας, σε δημόσιο χώρο, όσο πειστικά κι αν υπόσχεται να σας χρεώσει μόλις 2 ευρώ και μάλιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς!