Η αλήθεια είναι ότι κατοικούν σε γκρίζα ζώνη όπως πολλά άλλα επιχειρηματικά σχήματα.

Μια μικρή ιστορία

Συναντώ ανελλιπώς κατά τις ώρες αιχμής, τις γνώριμες εκείνες φυσιογνωμίες που είναι οι διανομείς φυλλαδίων έξω από τους σταθμούς του κέντρου (Σύνταγμα-Πανεπιστήμιο-Μοναστηράκι-Ομόνοια). Πολλά μπορούν να ειπωθούν αφενός για τη χαρρτορύπανση και αφετέρου για την απάνθρωπη δουλειά που είναι να μοιράζεις φυλλάδια σε περαστικούς. Θέλω να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία και να βοηθώ τον συνάνθρωπο, οπότε με ευγένεια παίρνω πάντα τα φυλλάδια με διττό σκοπό. Από τη μία συνεισφέρω στο να ζημιώνονται οι αισχροί διαφημιστές - μπας και πάψουν να νομίζουν ότι ο χαρτοπόλεμος είναι στρατηγική προώθησης, από την άλλη βοηθώ τον άνθρωπο που τα μοιράζει να τελειώσει η βάρδιά του γρηγορότερα ώστε να περάσει κάποια ώρα λιγότερη στον ήλιο ή τη βροχή αντίστοιχα.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να διαφημίζουν κάτι με φυλλάδια στο Μετρό, έχουν την ίδια λογική με τους εφευρέτες του μυδραλιοβόλου, γιατί να ρίξω μία και στοχευμένη σφαίρα στην απέναντι μεριά; ας ρίξω χίλιες στη γενική κατεύθυνση του εχθρού "δεν μπορεί έστω μία, θα βρεί κρέας"! Είναι συνεπώς οι διαφημιζόμενοι αυτής της κατηγορίας κατ' ελάχιστα απελπισμένοι να βρουν (θύματα) ενδιαφερόμενους. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Herbal Life.

Το παραπάνω χαρτάκι είναι κατ' ελάχιστα κωμικό, αν όχι ύποπτο. Ζητούνται Υπάλληλοι, Άνεργοι, Φοιτητές, Ελεύθεροι Επαγγελματίες! Δηλαδή όλοι οι ενήλικες πλην των συνταξιούχων. Μερική η Πλήρης Απασχόληση, όλες οι σχέσεις εργασίας. Και μετά ακολουθεί η άχνη με κανέλα, Ανεξάρτητη Συνεργασία(αφού είναι συνεργασία δεν είναι ανεξάρτητη), Άμεσο Εισόδημα(εφόσον δεν είσαι επενδυτής το εισόδημα είναι πάντα άμεσο), Πλήρης Υποστήριξη (ότι κι αν σημαίνει αυτό, συμβουλευτική, οικονομική, κάτι άλλο ; ), Προσαρμόσιμο - Ελεύθερο Ωράριο (μπορείς να δουλεύεις 10 λεπτά αυτή τη βδομάδα και 40 ώρες την επόμενη και με κάποιο τρόπο αυτό είναι λογικό). Ο συναγερμός χτυπά όταν, αντι για σταθερό οι πληροφορίες παρέχονται από κάποιο κινητό. Έναν αριθμό κινητού αποκτάς μέσα σε 10 λεπτά με μία ταυτότητα, έναν σταθερό αριθμό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η κορύφωση του αστείου είναι στην τελευταία φράση "Αν δεν σας ενδιαφέρει, δώστε το σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη!!!". Ξεπερνώ το κιτσαριό που είναι τα τρία θαυμαστικά στη σειρά, εστιάζω αλλού, η διάνοια που σχεδίασε το εν λόγω έκτρωμα ξέρει ότι πολύ πιθανόν να είναι αδιάφορο το ραβασάκι του στο μέσο χρήστη των ΜΜΜ και πατά στην ευσυνειδησία του, να κάνει αυτός τη δουλειά του και να το δώσει σε κάποιον που ενδιαφέρεται!

Κάλεσα τον κινητό αυτό κατά τις 8 μμ Παρασκευής, χτύπησε χωρίς να το σηκώσει κανείς και μετά βγήκε τηλεφωνητής. Σήμερα το πρωί είδαν την κλίση μου και με κάλεσαν αυτοι. Ακολουθεί η συνδιάλεξη:

- Γεια σας, ονομάζομαι Κατερίνα Κωβ*ου, με είχατε καλέσει;

- Ναι, τί θα θέλατε;

- Είμαι από μία εταιρία διαφήμισης μέσω αντιπροσώπων, την Wellness and Business Center, πώς ονομάζεστε;

- Άρης Μανιάτης.

- Για τί σχέση εργασίας ενδιαφέρεστε;

- Για ότι είναι διαθέσιμο, ότι βρώ.

- Ωραία, γνωρίζετε την HerbaLife;

- Ναι ακουστά την έχω, πρέπει να παίζει διαφημίσεις η τηλεόραση;

- Α! Ωραία είστε ενήμερος, να περάσετε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 4.45 για μία ενημέρωση, θα χρειαστούμε 2 ώρες από το χρόνο σας, η δν/ση είναι Εθνάρχου Μακαρίου 31Γ 1ος όροφος, Περιστέρι, Μετρό Άγιος Αντώνιος.

- Εξηγείστε μου σας παρακαλώ αν θα χρειαστεί να πληρώσω εγώ κάτι προτού να μπορέσω να πληρωθώ από εσάς ;

- Εεε, ναι είναι 45 ΕΥΡΩ η εγγραφή στο σύστημα, αλλά αυτό που προέχει είναι να έρθετε να σας δούμε να ενημερωθείτε και μετά βλέπουμε.

Όπως είναι εμφανές το πράγμα μπάζει από παντού, τί αξία έχει γι αυτούς να πληρώσω εγώ πρώτα 45 ΕΥΡΩ για να κάνω "εγγραφή στο σύστημα". Υπάρχει λογικός εργοδότης που θα ζητήσει μπροστά τέτοια έξοδα; Όχι, απλώς θα τα κρατήσει από τον πρώτο μισθό. Είναι παράνομο να ζητείται τέτοιο ποσό για να συμμετάσχεις σε έναν εταιρικό οργανισμό; Όχι, μόνο υπό προϋποθέσεις κάτι τέτοιο είναι σχήμα πυραμίδας (Ponzi Scheme). Από την άλλη είναι στα ίδια λασπώδη ύδατα με την AVON και τις γνωστές και πολυαγαπημένες επιδείξεις τάπερ. H Herbalife πωλεί συμπληρώματα διατροφης, άρα δεν είναι σχήμα Ponzi γιατί παρέχει ένα προιόν, είναι όμως ένα άλλο είδος αισχροκερδούς επιχειρηματικότητας. Μεγάλη και χιλιοειπομένη η συζήτηση για το ότι είναι πεταμένα λεφτά τα συμπληρώματα διατροφής και έχουν μηδενικό όφελος προς το χρήστη. Στο κάτω κάτω, αν η ρίζα κρεμμυδιού από τις σεϋχέλλες είχε την ίδια δράση με τις αμφεταμίνες, με λιγότερα όμως ανεπιθύμητα συμπτώματα οι εταιρικοί κολοσσοί που είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα είχαν ήδη βάλει ένα τέτοιο σκεύασμα στη διάθεση των γιατρών να συνταγογραφήσουν.

Είναι ορθό να κάνεις επιχειρηματικό πρόγραμμα που να εκμεταλλεύεται τις γκρίζες ζώνες του νόμου; Κάποιοι θα πουν ότι είναι ιδιοφυές, καποιοι άλλοι θα πουν ότι είναι ανήθικο. Εκεί όμως κατάντησε ο επιχειρηματικός τομέας στην Ελλάδα. Τα πτωματοφάγα όρνεα ψάχνουν συνεχώς για ζεστά πτώματα να μπύξουν τα κοφτερά σαν λεπίδες ράμφη τους.